Jak uszyć pokrowiec na blachę do ciasta

Idziesz na domówkę? Uszyj pokrowiec na naczynie w którym zaniesiesz potrawę.

W kuchni tak jak w szyciu najbardziej cenię sobie dopracowaną, idealnie spełniającą moje potrzeby bazę. Kiedy nie mam czasu, dzięki bazie mogę w krótkim czasie wypracować gotowy produkt, a kiedy czasu mam więcej, baza służy za podstawę do wszelkich wariacji, jakie przyjdą mi do głowy. Czy to będzie sukienka czy sernik, moja wypracowana baza jest zawsze prosta, szybka i nieskomplikowana  w realizacji, dopasowana do moich oczekiwań i gwarantująca za każdym razem sukces.

Ale o tym za chwilę.

Dzisiaj proponuję tutorial w sam raz na domową sylwestrową imprezę. Jeżeli idziesz na domówkę to napewno przygotowujesz jakąś potrawę, aby wziąć ją ze sobą, dlatego proponuję Ci uszyć pokrowiec. Taki pokrowiec nadaje się zarówno na blachę do ciasta, jak i na miskę z sałatką a także na każde inne naczynie do przechowywania lub zapiekania. Dzisiaj przedstawię jak uszyć pokrowiec na okrągłą blachę, ale jeśli masz kwadratową to na bazie tej instrukcji bez problemu uszyjesz inny kształt.

Co będzie potrzebne:

  • maszyna do szycia,
  • bawełniana tkanina,
  • nici,
  • szpilki,
  • nożyce,
  • rozpruwacz,
  • klipsy (opcjonalnie),
  • gumka odzieżowa (moja ma szerokość 5 mm),
  • narzędzie do rysowania na materiale (u mnie ołówek),
  • blacha, miska, lub inne naczynie do którego chcesz uszyć pokrowiec (u mnie okrągła blacha do ciasta).

Krojenie.

Przyłóż naczynie do lewej strony tkaniny i odrysuj kształt. Zostaw po bokach zapas min 5 cm do brzegu.

Teraz za pomocą linijki zaznacz kolejne kółko minimum 5 cm od pierwszego.

Wytnij  większe kółko z materiału.

I to nasz wykrojony materiał.

Szycie

Czas obrzucić brzegi. Możesz to zrobić na overlocku lub na zwykłej maszynie którymś ze ściegów obrębiających.

Po obrzuceniu kółeczko jest gotowe do podwinięcia brzegów.

Możesz sobie  pomóc klipsami.

Był u mnie Mikołaj…

Podwiń zapas brzegu tylko tyle ile wymaga schowanie obrębu. Przypnij klipsami lub szpilkami, jeśli masz taką potrzebę.

Z tyłu wygląda to tak.

Ja wolę obszywać bez klipsów, tylko palcami podwijam materiał na bierząco.

Obszywam na szerokość stopki – 5 mm.

Po obszyciu wygląda to tak.

Mamy obszyte kółeczko.

W ten sposób możesz wykończyć brzeg spódnicy z koła.

Następnie złóż kółeczko na pół i zaznacz 0.5 cm od brzegu miejsca, do których będzie przyszyta gumka.

Wbij szpilki w te miejsca.

Złóż kółko na pół tak, aby szpilki się ze sobą stykały i zaznacz kolejne punkty. Im więcej punktów zaznaczysz na okręgu tym łatwiej będzie przyszyć gumkę.

Teraz zmierz obwód blachy i odejmij ok 10 cm, następnie utnij. Zepnij brzegi gumki ze sobą za pomocą szpilki.

Wbij igłę w gumkę i wyciągnij szpilkę.

Przytrzymując palcami po bokach zszyj gumkę za pomocą ściegu zygzakowego.

Teraz przypnij szpilkami gumkę do wszystkich wyznaczonych wcześniej punktów.

U mnie jest 8 punktów.

Gumkę przyszywa się ściegiem zygzakowym. Do gumki o szerokości 5 mm dobrałam następujący ścieg.

Wbij igłę w okolicy szpilki i naciągnij gumkę do następnego punku następnie zszyj zygzakiem.

Najlepiej trzymać lewą ręką dwoma palcami gumkę, a prawą naciągać gumkę trzymając za następny punkt w który wbita jest szpilka… Co ja będę tłumaczyć, najlepiej jak zerkniesz na ten filmik:)

 

Po uszyciu nasz pokrowiec na blachę do pieczenia wygląda tak.

Prawda że szybko poszło? To masz jeszcze czas upiec ciasto, i dzięki temu nie pójdziesz z pustymi rękami na imprezę.

Wracając do mojej bazy.

Sernik to ciasto uwielbiane przez całą moją rodzinę. Przepisów na sernik jest mnóstwo, jak zawsze, chodzi o najlepsze proporcje. Dlatego w wypieku jego doskonaliłam się przez lata. Opracowałam przepis bazę który sam w sobie może stanowić ciasto, ale jednocześnie jest podstawą do wypieku serników różnymi spodami, polewami, czy utopionymi w masie serowej dodatkami, np. owocami czy kostkami czekolady. Sernik jest delikatny, puszysty i rozpływający się w ustach ale jednocześnie nie rozpadający się. Wychodzi zawsze i jest bardzo smaczny. Polecam ten przepis nie tylko dlatego że jest to dla mnie sernik idealny, ale też dlatego że jest bardzo łatwy w upieczeniu

Sernik Dagmary z 5 składników

Składniki:

  • 2 kg zmielonego sera na sernik,
  • 8 jajek,
  • pół kostki masła (z kostki ważącej 200 gr),
  • 4 budynie śmietankowe lub waniliowe,
  • 2 szklanki cukru.

Przepis na okrągłą blachę o średnicy 28 cm.

Sposób przygotowania

  1. Utrzyj jajka z cukrem aż powstanie jasno żółta piana.
  2. Roztop masło i dodaj do masy jajecznej. Masło topię w małym rondelku i wlewam jeszcze ciepłe.
  3. Następnie dodawaj po trochę sera i budyniu i miksuj, aż dodasz wszystko. Przy tych proporcjach potrzebujesz naprawdę dużej miski.
  4. Wlej masę do formy i piecz ok 70 minut w 180 stopniach.

Poniżej na zdjęciu sposób podania saute, nawet jeśli nie zdecydujesz się na żadną polewę, to i tak będzie bardzo smaczny.

Masz już wszystko, więc pozostaje mi tylko życzyć Ci udanej zabawy sylwestrowej:)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*