Jak zrobić zakwas na chleb

Megaprosta instrukcja

My krawcowe, często wolimy siedzieć przy maszynie niż w kuchni, dlatego na tym terenie potrzebne są nam rozwiązania proste, szybkie i niezawodne. Niektórzy uważają, że przygotowanie zakwasu na chleb jest pracochłonne i skomplikowane, nic bardziej mylnego, wystarczy że przeznaczysz na to 5 minut dziennie, żeby potem móc się cieszyć wspaniałym chlebem, na własnym zakwasie.

Ostatnio w poście o patchworku z koszul wspominałam, że nastawiam zakwas i dlaczego chcę zacząć piec swój chleb. Dzisiaj pokażę krok po kroku jak to zrobiłam.

Co będzie potrzebne:

  • woda przegotowana, letnia
  • mąka żytnia typ 2000,
  • duży słój (minimum litrowy),
  • waga do odmierzania mąki oraz miarka do wody w ml.

Dzień pierwszy

W słoiku wymieszaj 100 gram mąki i 100 ml wody.

Nie zakręcaj słoika tylko przykryj go zakrętką. Ja mam taką plastikową, którą po prostu kładę na słoik. Możesz również przykryć go folią spożywczą, i zrobić w niej kilka dziurek, albo przykryć gazą, i zabezpieczyć ją gumką recepturką. Najważniejsze jest aby zakwas miał dostęp do powietrza, tylko wtedy będzie możliwa fermentacja.

Zakwas to są po prostu dzikie drożdże które bytują w powietrzu a mąka służy im jako pożywka. Zakładamy więc swoją własną kolonię w słoiku i będziemy się nim opiekować jak każdym domownikiem,  ale o tym póżniej.

Możesz postawić słoik koło grzejnika tak, aby miał ciepło, ale ja stawiam go na blacie, uważając tylko żeby nie stał w przeciągu. W pierwszym dniu masa jest grudkowata i pachnie zamoczonym zbożem.

Dzień drugi

Masa jest już rozpulchniona i pojawiają się pierwsze bąbelki. Da się wyczuć lekki kwaskowaty zapach.

Widać że kolonia się już osiedliła w moim słoiku.

Dodaj kolejne 100 gram mąki i 100 ml wody, zamieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.

Dzień trzeci

Zakwas już wyraźnie bąbelkuje, a  zapach jego jest wyraźnie kwaśny. Możesz poczuć kwaśne jabłko, ocet, lub wino.

Dodaj 100 gram mąki i 60 ml wody, wymieszaj i odstaw na blat kuchenny. Nie stawiaj go już obok kaloryfera bo może przerosnąć i wyjść ze słoika.

Dzień czwarty

Bąbelków jest coraz więcej, zakwas ma wyraźnie napowietrzoną strukturę.

Ostatni dzień dokarmiania. Dodaj znowu 100 gram mąki i 60 ml wody i odstaw na blat.

Dzień piąty

I oto mamy dojrzały zakwas, z którego można upiec pierwszy chleb. 

Jeżeli chcesz upiec swój pierwszy chleb na zakwasie pobierz odpowiednią ilość, a następnie schowaj do lodówki.

Jeżeli nie masz czas u na pieczenie, schowaj go do lodówki i wyciągaj minimum raz na 7 dni, dokarmiając do łyżką mąki i łyżką wody, a następnie zostaw na godzinę na blacie kuchennym, po czym włóż z powrotem do lodówki. I na tym polega cała opieka nad zakwasem…Nie jest to skomplikowane ani nie zajmuje dużo czasu.

Zakwas należy również dokarmić za każdym razem na 12 godzin przed przygotowywaniem ciasta na chleb.

No to przed nami połowa sukcesu. Skoro masz już własny zakwas to teraz trzeba będzie powalczyć z chlebem ale o tym innym razem…

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*